Kurczak duszony w sosie z białego wina, z brzoskwiniami i wanilią. Francuski przysmak, który podbije wasze podniebienie.
składniki:
- 4 brzoskwinie
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml białego wina, najlepiej słodkiego, ale może być wytrawne
- 40 ml bulionu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż, wykrojone ziarenka
- 2 łyżki posiekanej rukoli do dekoracji, niekoniecznie
przyrządzanie:
- Piersi z kurczaka dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż na patelni przez kilka minut, z każdej strony, aż się zarumienią.
- Mięso przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz 8 minut
- Wymieszaj wino z bulionem i cukrem, dodaj laskę wanilii wraz z wyłuskanymi ziarenkami
- Do naczynia z kurczakiem przełóż obrane brzoskwinie i wlej mieszankę wina i bulionu z dodatkami
- Piecz kolejne 8 minut, polewając sosem z pieczenia
- Wyjmij brzoskwinie i kurczaka z naczynia, sos odparuj i zredukuj
- Podawaj mięso polane sosem w towarzystwie brzoskwiń