Świetne danie, do którego dodajemy pieczoną dynię. Zrobisz je w kilkanaście minut, a sam zobaczysz, jak zaskoczy cię smakiem.
składniki:
- 120g razowego kuskus
- pomidory koktajlowe
- ½ małej dyni Hokkaido
- uprażone ziarno słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- zioła prowansalskie
- pieprz, sól
- sos sojowy (1-2 łyżeczki)
- ok. 200ml bulion (stosunek obj. bulionu do kuskus 2:1)
- oliwa
przyrządzanie:
-
Dynię pokroić w plastry, posmarować oliwą i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza z termo obiegiem- ok. 20-30 minut- ma być miękka. Upieczoną pokroić w kostkę.
Kuskus zalać bulionem, odstawić pod przykryciem, aby kuskus wchłonął płyn.
Pomidory pokroić.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na odrobinie masła.
Gotowy kuskus wymieszać z zeszkloną cebulą i czosnkiem, ziołami prowansalskimi, sosem sojowym, pomidorami, dynią. Doprawić do smaku pieprzem i solą.