Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Kuskus z pieczoną dynią i pomidorami

Świetne danie, do którego dodajemy pieczoną dynię. Zrobisz je w kilkanaście minut, a sam zobaczysz, jak zaskoczy cię smakiem. 

pan-1832926_960_720

składniki:

  • 120g razowego kuskus
  • pomidory koktajlowe
  • ½ małej dyni Hokkaido
  • uprażone ziarno słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • zioła prowansalskie
  • pieprz, sól
  • sos sojowy (1-2 łyżeczki)
  • ok. 200ml bulion (stosunek obj. bulionu do kuskus 2:1)
  • oliwa

przyrządzanie:

  1. Dynię pokroić w plastry, posmarować oliwą i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza z termo obiegiem- ok. 20-30 minut- ma być miękka. Upieczoną pokroić w kostkę.

    Kuskus zalać bulionem, odstawić pod przykryciem, aby kuskus wchłonął płyn.

    Pomidory pokroić.

    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na odrobinie masła.

    Gotowy kuskus wymieszać z zeszkloną cebulą i czosnkiem, ziołami prowansalskimi, sosem sojowym, pomidorami, dynią. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy