Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Czy Twoja kolacja wigilijna jest już zaplanowana od A do Z? Jeżeli jeszcze nie, to koniecznie dopisz do świątecznego menu kutię - słodki i sycący deser, który podawany jest zazwyczaj tylko raz w roku. Zobacz nasz przepis na tradycyjną kutię.

makowki-77592_1280

składniki:

  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżka startej skórki pomarańcza.
  • 3 garści orzechów włoskich
  • 2 garści rodzynek
  • dodatkowe owoce lub bakalie: migdały, daktyle, figi, skórka pomarańczy, mandarynki

przyrządzanie:

  • Namocz pszenice w zimnej wodzie i zostaw na noc. Dzięki temu ziarna będą miękkie.
  • Po tym czasie pszenicę zalej wrzątkiem i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu. Ziarna nie mogą się rozgotować ani przypalić.
  • Mak zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin. Następnie zmiel w maszynce do mięsa.
  • Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw na około 30 minut.
  • Orzechy włoskie posiekaj. Możesz także lekko je podprażyć.
  • Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.
  • Skórkę z pomarańcza lekko podsmaż na patelni.
  • Dodatkowe bakalie lub owoce pokrój.
  • Wszystkie składniki wymieszaj.

 

Znasz ciekawy przepis? Podziel się nim i wygrywaj nagrody! (zobacz tutaj)