Czy Twoja kolacja wigilijna jest już zaplanowana od A do Z? Jeżeli jeszcze nie, to koniecznie dopisz do świątecznego menu kutię - słodki i sycący deser, który podawany jest zazwyczaj tylko raz w roku. Zobacz nasz przepis na tradycyjną kutię.
składniki:
- 1 szklanka pszenicy
- 1 szklanka maku
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka startej skórki pomarańcza.
- 3 garści orzechów włoskich
- 2 garści rodzynek
- dodatkowe owoce lub bakalie: migdały, daktyle, figi, skórka pomarańczy, mandarynki
przyrządzanie:
- Namocz pszenice w zimnej wodzie i zostaw na noc. Dzięki temu ziarna będą miękkie.
- Po tym czasie pszenicę zalej wrzątkiem i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu. Ziarna nie mogą się rozgotować ani przypalić.
- Mak zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin. Następnie zmiel w maszynce do mięsa.
- Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw na około 30 minut.
- Orzechy włoskie posiekaj. Możesz także lekko je podprażyć.
- Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.
- Skórkę z pomarańcza lekko podsmaż na patelni.
- Dodatkowe bakalie lub owoce pokrój.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
Znasz ciekawy przepis? Podziel się nim i wygrywaj nagrody! (zobacz tutaj)