Komosa ryżowa, czyli quinoa to super food - jedzenie o bardzo wysokich właściwościach odżywczo-leczniczo-wspomagających nasz organizm. Oto przepyszna, lekka i zdrowa sałatka. W sam raz, by wprowadzić zmiany dietetyczne w nowym roku!
składniki:
- 1 szklanka czerwonej komosy ryżowej
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 3/4 szklanki czarnych oliwek
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1- 2 niepryskane cytryny
- pęczek pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Komosę dokładnie wypłukać aż przestanie się pienić. Zalać 2 szklankami wrzątku, lekko dosolić do smaku i gotować ok. 20 na małym ogniu pod przykryciem. Gdy komosa wchłonie wodę i wypuści białe sprężynki zestawić z ognia i zostawić pod przykryciem, aby “kasza” doszła. Z łyżki oliwy, 2 łyżek soku z cytryny, soli, pieprzu i połowy pęczka posiekanej pietruszki zrobić marynatę, którą natrzeć oczyszczoną pierś z kurczaka. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półksiężyce i zalać na sitku wrzątkiem. Dzięki temu cebula straci swoją ostrość. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. To samo zrobić z pomidorem (jeśli mamy ładne warzywa można tez zostawić skórkę). Oliwki pokroić w paski. W misce wymieszać ostudzoną komosę i warzywa z oliwą i sokiem z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem i sprawdzić smak – w razie czego dodać brakującego składnika. Przed podaniem pierś z kurczaka smażyć po kilka minut z każdej strony na patelni.