Jakie ciasto zrobić latem? Polecamy lekkie i owocowe ciasto z kremem jogurtowym, galaretką i świeżymi malinami.
składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowy:
750g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
250g śmietanki 30% lub 36%
350g umytych malin
2 galaretki malinowe
Wierzch:
około 400 g malin
2 galaretki malinowe
przyrządzanie:
Krem:
4. Obie galaretki rozpuścić w 600ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Maliny umyć.
6. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać go do ostygniętej, lekko już tężejącej galaretki, dokładnie wymieszać. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i razem z pokrojonymi malinami dodać do masy jogurtowej.
7. Krem jogurtowy wylać na biszkopt.