Delikatny łosoś niezwykle łączy się z ostrzejszym puree z chrzanu. Razem tworzą wykwintne danie, idealne na specjalne okazje!
składniki:
świeży łosoś: 4 opakowania
1 kg ziemniaków
4-5 czubate łyżeczki chrzanu
ok 1 szklanka mleka
2 łyżki masła masła
2 łyżeczki soli
przyrządzanie:
Kawałki łososia myjemy, osuszamy, odcinamy skórę.
Grillujemy na oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na cztery części. Do gotującej wody dodajemy 1 łyżkę soli i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy do całkowitej miękkości. Odcedzamy ziemniaki, dodajemy chrzan, mleko oraz masło i miksujemy blenedrem aż powstanie puree.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem