Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Łosoś z sosem śliwkowym i cukinią

Ciekawa propozycja na rybę.

składniki:

  • 2 kawałki fileta z łososia
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka suszonej czerwonej papryki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
Sos
  • 6 czerwonych mirabelek
  • łyżka suszonej żurawiny
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml octu ryżowego
  • 50 ml wody
  • łyżeczka brązowego cukru
  • średnia cukinia
  • garść kiełków słonecznika lub innych
  • świeży koperek

przyrządzanie:

  • Wymieszaj ocet balsamiczny z sosem sojowym, przyprawami i sokiem z cytryny. Filety z łososia natrzyj pieprzem oraz powstałą marynatą. Przykryj, odstaw do lodówki na 30 minut.
  • Śliwki pokrój na ćwiartki i przesmaż na maśle, aż zaczną się lekko rozpadać. Dodaj żurawinę i smaż jeszcze chwilę.
  • Podlej winem, przykryj i duś, aż śliwki się rozpadną (około 20 minut).
  • Cukinie pokrój w duże słupki. Wrzuć je na wrzącą wodę i gotuj 5 minut.
  • Odcedź i dodaj do sosu sojowego, wymieszanego z octem, woda i cukrem. Dodaj kiełki.
  • Ułóż łososia na rozgrzanej patelni i smaż 3 minuty. Przewróć na drugą stronę, przykryj i smaż jeszcze 2 minuty.
  • Przetrzyj sos śliwkowy przez sito. Wyłożonego na sosie łososia podawaj z cukinią.