Gambaretti to włoski makaron z krewetkami. Najlepszy na świecie!
składniki: 
- 200–250 g długiego makaronu
- – 250–300 g krewetek
- 200 ml śmietany 30%
- 100 ml sosu pomidorowego z kartonika, lub zmiksowanych pomidorów pelati
- dwie gałązki natki pietruszki, posiekane dość grubo
- dwa ząbki czosnku, lekko rozgniecione
- 100 ml białego wytrawnego wina
- odrobina ostrej, świeżej papryki, lub zmiksowanej w oleju
- sól
- olej lub sklarowane masło do smażenia
- 70 g zimnego masła w małych kawałkach
przyrządzanie:
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















