Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Makaron z oliwą, cytryną i pietruszką

W dzisiejszych czasach ludzie są bardzo zabiegani. Nie mają czasu na nic, nawet domowe jedzenie. Jednak my wychodzimy na przeciw! Wypróbuj szybki i łatwy przepis na makaron z cytryną, oliwą i pietruszką, a ta potrawa stale zagości w Twoim menu. 

pasta-493524_1280

składniki:

  • 200 g makaronu (dowolnego)
  • sól
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/3 szklanki wody po gotowaniu makaronu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki (ok. 20 g)

przyrządzanie:

  • Makaron gotujemy minutę krócej niż polecono w instrukcji. Po gotowaniu napełniamy 1/3 szklanki wody.
  • Odcedzony makaron pozostawiamy w garnku. Dodajemy do niego sok z 1/2 cytryny, oliwę, chili, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wodę pozostałą z gotowania makaronu i łyżkę startego drobno parmezanu – dokładnie mieszamy, gotujemy i czekamy aż sos oblepi makaron (około 7-10 minut).
  • Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do makaronu. Gotujemy około 3-5 minut bez przykrycia.
  • Przy wykładaniu na talerze można dodatkowo posypać natką pietruszki.

 

Zobacz też przepis na: Penne ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym