Godny polecenia krem marchewkowy z pistacjami.
składniki:
- 60 g marchewki
- 2 pietruszki
- łyżka masła
- szalotka
- łyżeczka świeżo startego imbiru
- zmielony kardamon
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 8 łyżek śmietany
- 2 łyżki posiekanych pistacji
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę masła i podduś na nim warzywa. Dolej 1/2 l wody, gotuj ok. 20 min.
- Szalotkę pokrój w plasterki, podduś na maśle z dodatkiem imbiru. Ugotowana marchewkę zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, kardamonem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne. Dodaj podduszoną cebulę z imbirem i gotuj przez 5 minut.
- Śmietanę ubij i dodaj do zupy. Posyp posiekanymi pistacjami.