Cała pizza to za dużo? To może jej mniejsza wersja - mini pizza z oliwkami i pepperoni? Idealna jako przekąską i szybki poczęstunek jak przyjdą goście.
składniki:
ciasto:
- 300 g mąki
- 3/4 szklanki wody
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ szklanki pokrojonych w plasterki oliwek
- Około 15 plasterków pepperoni
- 5 łyżek krojonych pomidorów z puszki
- 1/4 papryki pokrojonej w drobniutka kosteczkę
- 1 płaska łyżka bazylii
- ½ łyżki oregano
- starty żółty ser (typ mozzarella – ilość w zależności jak dużo lubicie)
przyrządzanie:
- Do ciepłej wody dodajemy drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki, mieszamy i zostawiamy na 10-12 minut.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wyrośnięty odczyn, oliwę i wyrabiamy gładkie, nieklejące się do rak ciasto.
- Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Z ciasta formujemy 12 płaskich placuszków, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ziołami i oliwą.
- Gotujemy około 12 minut bez przykrycia.
- Dodajemy przecier, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Placuszki z ciasta smarujemy powstałym sosem.
- Do miski wsypujemy pokrojone oliwki, pokrojone w paseczki plasterki pepperoni, pomidory z puszki, pokrojona paprykę, zioła – dokładnie mieszamy.
- Dodatki nakładamy obficie na każdy placuszek.
- Posypujemy pizze startym serem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 *C przez około 15 minut.