składniki:
- 250 g masła
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki soli
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 150 g migdałów w płatkach
- 125 ml czerwonego wina
przyrządzanie:
- Masło utrzyj na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i sól. gdy masa będzie gładka i puszysta, dodawaj stopniowo jaja.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą i 100 g migdałów, następnie dodaj wino oraz masę jajeczno- maślaną. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Foremki wysmaruj masłem, wypełnij kilkoma płatkami migdałowymi, następnie wlej ciasto i posyp resztą płatków.
- Piecz 25 min w piekarniku w 180 stopniach C.