Najprostsza pascha wielkanocna z migdałami.
składniki:
- 50 dag tłustego, słodkiego twarogu
- 20 dag cukru pudru
- 5 żółtek ugotowanych na twardo
- 2 żółtka surowe
- 12 dag miękkiego masła
- 2 czubate łyżki mascarpone
- miąższ z laski wanilii
- 2 łyżki posiekanych, obranych migdałów
- esencja migdałowa
- 5 dag malutkich namoczonych rodzynek korynckich
- SOS:
- ok. 50 dag dojrzałych jasnych winogron
- 2 dag masła miękkiego i 2 dag zimnego
- 5 dag cukru pudru
- miąższ z laski wanilii
- sok z 1 pomarańczy
- płaska łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
przyrządzanie:
- W malakserze ucieramy ser z cukrem, dorzucając pojedynczo ugotowane i surowe żółtka. Następnie kawałki masła, mascarpone wymieszane z ziarenkami z laski wanilii, migdały i esencję – nie ucierajmy zbyt szybko, bo masa się zważy, a powinna się wymieszać na gładki krem. Przekładamy go do miski, dodajemy suche rodzynki i ostatni raz mieszamy. Doniczkę wykładamy złożoną dwukrotnie gazą, napełniamy kremem. Dociążamy, chowamy na noc do lodówki.
- NA SOS: jeśli to możliwe, winogrona obieramy ze skóry. Jeśli nie – Przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Na patelni roztapiamy miękkie masło, dodajemy cukier i miąższ z wanilii, podgrzewamy mieszając, aby lekko się skarmelizował. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i winogrona. Trzymamy na ogniu ok. 5 min, a gdy powstanie lekki syrop, wmieszamy zdecydowanym ruchem zimne masło, zdejmujemy z ognia. Paschę kroimy na porcje, podajemy z ciepławym sosem.
- >>> W przepisie na paschę najważniejszy jest ser – musi być tłusty, słodki, śmietankowy w smaku. Usmażone skórki pomarańczy, posiekane bakalie, aromaty wanilii, migdałów dodadzą mu charakteru. Żółtka nie muszą być ugotowane – można ukręcić serowy krem na bazie dodawane-go powoli kogla-mogla (utartego tak, żeby nie czuć było chrupiącego cukru), tu jest jednak ryzyko, że całość się zważy.