Przedstawiamy Wam najprostszy przepis na pyszny i mięciutki biszkopt!
składniki:
- 5 jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej typ 450 - tortowa
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C
- Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować
- Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijać, a następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując
- Przesiać mąki, dodać w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach lub można to zrobić mieszając delikatnie szpatułką do połączenie się składników
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min ( opcja górnej i dolnej grzałki ) do tzw. suchego patyczka
- Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta, naprawdę działa 🙂
- Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe