Pyszne naleśniki ze szpinakiem i serem fetą. Idealne na obiad, kolacje czy pełnowartościowe śniadanie!
składniki:
- łyżeczka masła
- 150 gram mąki
- 2 jaja
- szczypta cukru
- szczypta soli
- nadzienie do naleśników:
- rozmrożona paczka szpinaku, ok. 450 g.
- 150 gram sera feta
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
-
- Do mąki dodajemy jajka, sól i cukier, mleko. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiego ciasta.
- Dodajemy rozpuszczone masło i odstawiamy na około pół godziny, dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste.
- Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki.
- Nadzienie do naleśników:
Rozgrzewamy olej i smażymy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak, aż odparuje woda, solimy, dodajemy trochę pieprzu i pokruszoną fetę. Wszystko mieszamy i chwilę dusimy. Nadzienie do naleśników gotowe. - Nakładamy farsz do naleśników, zawijamy. Można posypać startym serem i chwilę zapiec w piekarniku.