Zaskakujący pomysł na śliwkową Nulelle domowej roboty.

składniki:
- 2,5 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru
- 2 cukry waniliowe
- 20 dkg kakao
przyrządzanie:
- Śliwki myjemy, usuwamy pestki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, smażymy na wolnym ogniu 2 godziny.
- Pod koniec smażenia dodajemy cukier waniliowy i kakao, mieszając i smażymy jeszcze 20 minut. Gorący krem wkładamy do słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














