Nadchodzi sezon śliwkowy! Warto, więc je wykorzystać w kuchni. Na pierwszy rzut idą zdrowe, sycące i małokaloryczne babeczki orkiszowe ze śliwką. Skusicie się?
składniki:
- 1/2 szklanki szklanki mąki orkiszowej
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 5 śliwek pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
przyrządzanie:
1. Obie mąki, cukier i margarynę wymieszać w misce mieszamy.
2. Dodajemy jajko, proszek do pieczenia, mleko i mieszamy na gładką masę.
3. Śliwki obieramy i kroimy i dorzucamy do ciasta.
4. Rozlewamy ciasto w papilotki.
5. Pieczemy ok 35 minut w temperaturze 180 stopni.
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe?