Nadchodzi sezon śliwkowy! Warto, więc je wykorzystać w kuchni. Na pierwszy rzut idą zdrowe, sycące i małokaloryczne babeczki orkiszowe ze śliwką. Skusicie się?
składniki: 
- 1/2 szklanki szklanki mąki orkiszowej
 - 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 - 1/2 margaryny
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 szklanki mleka
 
- 5 śliwek pokrojonych w kostkę
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 
przyrządzanie:
1. Obie mąki, cukier i margarynę wymieszać w misce mieszamy.
2. Dodajemy jajko, proszek do pieczenia, mleko i mieszamy na gładką masę.
3. Śliwki obieramy i kroimy i dorzucamy do ciasta.
4. Rozlewamy ciasto w papilotki.
5. Pieczemy ok 35 minut w temperaturze 180 stopni.
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe?
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















