Lubicie hummus? My uwielbiamy. Idealny do kanapek, tortilli, krakersów. Specjalnie dla was - oryginalna receptura!

składniki:
- 1 puszka ok. 400 g ciecierzycy*
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine
przyrządzanie:
- Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodać kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i zacząć miksować na pastę.
- W międzyczasie dodawać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin (kmin rzymski).
- Miksując stopniowo dodawać więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














