Nawet zimą potrzebujemy czasami orzeźwienia. Lemoniada świetnie sprawdza się nie tylko latem. Kiedy dodamy do niej imbir będziemy mieli napój o właściwościach antyseptycznych, bakteriobójczych i przeciwzapalnych. Dalej masz wątpliwości co do picia lemoniady, kiedy za oknem śnieg?
czas: ok. 5 minut
składniki:
- 1l wody (ok.200 ml gorącej)
- 2 łyżeczki cukru (w zależności od tego, jak słodki napój chcemy uzyskać)
- pół cytryny pokrojonej w plasterki
- limonka pokrojona w plasterki
- liście świeżej mięty
- duży kawałek imbiru pokrojony w paseczki
przyrządzanie:
Rozpuść cukier, mieszając w niewielkiej ilości gorącej wody (ok.200 ml).
Wypełnij dzbanek zimną wodą, dodaj cytrynę, limonkę, miętę i pokrojony w paseczki imbir.
(+ jeżeli chcesz możesz dodać na przykład lawendę, arbuza, truskawki, albo ananasa)
Wstaw napój do lodówki na co najmniej godzinę.
Jeżeli chcesz, żeby był jeszcze zimniejszy, dodaj kostki lodu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














