Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Paj z dynią

Niezbyt trudne lecz pracochłonne danie. Doskonałe na jesień. Swoim smakiem z nawiązką wynagradza włożoną weń energię.

czas: około 100 minut

liczba porcji: 4

składniki:
Na ciasto: 300 g mąki razowej (albo zwykłej wymieszanej z otrębami) 2 jaja 120 g masła sól   Na nadzienie: 700-800 g dyni 3 jaja 80 g kwaśnej śmietany 75 kaparów 150 g typu camembert 1/3 szklanki wytrawnego białego wina lub jarzynowego bulionu sól, pieprz, curry garść obranych pestek z dyni

przyrządzanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i włożyć na około 40 minut do lodówki.
W tym czasie miąższ z dyni pokroić w kostkę (dynie należy uprzednio obrać ze skórki i usunąć z niej pestki) i włożyć na rozgrzany olej na dużą patelnię. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości przez około 20-25 minut. Po około 10 minutach zalać winem lub jarzynowym bulionem. Pod koniec duszenia doprawić do smaku, nieco ostudzić, a potem zmiksować. Wymieszać z jajami i śmietaną. Kapary drobno posiekać i dodać do masy z dyni.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wykleić nim wysmarowaną uprzednio tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty. Ciasto nakłuć w kilku miejscach i podpiec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Na podpieczone ciasto wylać masę, posypać pokrojonym serem i pestkami z dyni. Piec 50 minut.

uwagi:
Doskonale smakuje z czerwonym wytrawnym winem - na przykład z hiszpańskim typu Rioja.