Kochasz szybkie i tanie desery? Proponujemy słodką Panna Cotte z musem z mango. Panna Cotta to rodzaj przysmaku pochodzący z północnych Włoch. Wyśmienity smak zapewni dodatek egzotycznego owocu, który jest świetnym dodatkiem do ciast i deserów.
składniki:
Panna Cotta
250 ml śmietany 30 %
2,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżki cukru
Sos
1/2 szt mango
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
przyrządzanie:
- Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy je. Odlewamy połowę mleka do innego naczynia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
- Do podgrzanego mleka dodajemy 250ml słodkiej śmietany, gotujemy około pięciu minut cały czas mieszając.
- Zdejmujemy garnek z ognia i powoli dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę, łyżeczkę cukruwaniliowego i półtorej łyżki cukru.
- Powstałą masę przelewamy do niskich, płaskich filiżanek i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki by deser dobrze stężał.
- Przed podaniem deseru przygotowujemy sos z mango. Pokrojone mango miksujemy w blenderze. Dodajemy łyżkę soku z cytryny i pół łyżeczki mielonego imbiru.
- Wyjmujemy filiżanki z lodówki i na chwilę zanurzamy je w ciepłej wodzie by łatwiej deser wyjąć na talerzyk.
- Dekorujemy sosem z mango i owocami.
ZOBACZ: Surówka z marchewki i jabłka
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














