
Twardy ser typu podpuszczkowego z krowiego mleka, pochodzący z centralnych Włoch, obowiązkowo z regionu Emilia-Romania.
Najbardziej znany to parmigiano reggiano. Nazwę te zyskał od miejscowości, w których jest wyrabiany, czyli Parmy i Reggiano. Produkowany jest też w Emili, Modenie i Bolonii.
To jeden z najbardziej znanych serów na świecie. Jego tradycje sięgają XIII-XIV wieku. 
Produkcja sera jest ściśle kontrolowana, a marki takie jak Parmiggiano Reggiano czy Grana Padana są jednymi z najbardziej cennych na światowym rynku kulinarnym. 
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













