Po wczorajszych słodkościach, warto postawić dziś na nieco lżejsze i zdrowsze jedzenie - polecamy penne ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym.
składniki:
- 200 g. makaronu (penne, najlepiej pełnoziarniste)
- 150 g. świeżego szpinaku baby (może być też mrożony)
- 60-80 g startego sera gouda (ok szklanki) lub ok. 5 plasterków - drobno posiekanych
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła extra
- 200-300 g śmietany 12% (ilość śmietany według uznania)
- sól /pieprz czarny
- dodatki: prażone pestki dyni, słonecznika lub orzeszki pinii
przyrządzanie:
- Szpinak płuczemy pod zimną wodą i suszymy.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek siekamy i razem smażymy na maśle do lekkiego zeszklenia.
- Szpinak dodajemy do cebuli i dusimy pod przykryciem około 5 minut.
- Następnie dodajemy na patelnię śmietanę, ser i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Ugotowany makaron dodajemy do sosu i chwilkę mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia.
- Można podawać ze świeżymi liśćmi szpinaku/bazylii i np. orzeszkami Pinii.