Prosta przekąska, która zachwyca smakiem. Idealna na przyjęcia i inne spotkania ze znajomymi. Dziś przedstawiamy wersję wege - pieczarki nadziewane samymi warzywami.
składniki:
- 4 spore pieczarki
- 1 średni pomidor
- 1/4 czerwonej papryki
- żółty ser (4 plastry)
- szczypiorek (około 1 - 2 łyżek)
- natka pietruszki (około 1 - 2 łyżek)
- płatki chilli
- sól
- pieprz
- oliwa/olej
przyrządzanie:
1. Pieczarki obierz ze skórki i umyj, a następnie oddziel kapelusze od nóżek.
2. Za pomocą łyżeczki wybierz brązowe blaszki z kapelusza.
3. Pokrój nóżki pieczarek na bardzo drobną kostkę. Przełóż do miseczki.
4. Pokrój paprykę na bardzo drobną kostkę.
5. Poszatkuj natkę i szczypiorek.
6. Pokrój pomidora na bardzo drobną kostkę.
7. Wszystkie składniki na farsz wymieszaj z odrobiną oleju (oliwy). Dopraw solą, pieprzem i chilli (farsz ma być lekko pikantny).
8. Nakładaj farsz do kapeluszy.
9. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
10. Pieczarki ułóż na kratce umocowanej w formie do pieczenia (takiej, w której piecze się kurczaka). Dzięki temu woda z pieczarek będzie kapać do brytfanki.
11. Piecz około 15 -20 minut (w zależności od piekarnika) – pieczarki mają być zarumienione.
12. W międzyczasie przygotuj ser żółty.
13. Nałóż ser na pieczarki i ponownie włóż do piekarnika – tylko do momentu zapieczenia sera.