Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

PIECZONA DYNIA Z SYROPEM KLONOWYM,CHILI I CHEDDAREM

Bardzo prosty i pyszny przepis, oczywiście w roli głównej piękna dynia, dynia na ostro polana syropem klonowym, doprawiona chili, solą i pieprzem, a na wierzchu posypana moim ulubionym serem cheddar i natką pietruszki. Syrop klonowy możesz zastąpić miodem, a ser cheddar swoim ulubionym, doskonale sprawdzi tu się ser feta.  

składniki:

  • 1 kg dyni lub batatów
  • 2 czerwone cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • ser cheddar
  • natka pietruszki

przyrządzanie:

  1. Nastawiam piekarnik na 200 stopni C.
  2. Dynię kroję, obieram i kroję w większą kostkę ( można nie obierać) Cebulę kroję w piórka.
  3. Warzywa układam na baszy wyłożonej pergaminem.
  4. Oliwę łączę z syropem klonowym, mieszanką polewam dokładnie dynię i cebulę.
  5. Warzywa posypuję solą, pieprzem, płatkami chili i wkładam do piekarnika na około 20 minut ( do czasu, aż dynia się skartelizuje i będzie miękka)
  6. Upieczone warzywa posypuję startym serem cheddar i natką pietruszki.

uwagi:

PRZEPIS I ZDJĘCIE POCHODZĄ Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>>>