Bardzo prosty i pyszny przepis, oczywiście w roli głównej piękna dynia, dynia na ostro polana syropem klonowym, doprawiona chili, solą i pieprzem, a na wierzchu posypana moim ulubionym serem cheddar i natką pietruszki. Syrop klonowy możesz zastąpić miodem, a ser cheddar swoim ulubionym, doskonale sprawdzi tu się ser feta.

składniki:
- 1 kg dyni lub batatów
- 2 czerwone cebule
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- ser cheddar
- natka pietruszki
przyrządzanie:
- Nastawiam piekarnik na 200 stopni C.
- Dynię kroję, obieram i kroję w większą kostkę ( można nie obierać) Cebulę kroję w piórka.
- Warzywa układam na baszy wyłożonej pergaminem.
- Oliwę łączę z syropem klonowym, mieszanką polewam dokładnie dynię i cebulę.
- Warzywa posypuję solą, pieprzem, płatkami chili i wkładam do piekarnika na około 20 minut ( do czasu, aż dynia się skartelizuje i będzie miękka)
- Upieczone warzywa posypuję startym serem cheddar i natką pietruszki.
uwagi:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














