Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Pieczone nadziewane pomidory z pesto

Nadziewane pomidory to szybki i prosty sposób na przepyszną przekąskę. Znakomicie nadaje się jako przystawka, ale też jako dodatek do mięsa, czy ryby. Postaw na jędrne pomidory, a efekt będzie murowany! Świetnie sprawdzą się na wiosenno-letnich imprezach z przyjaciółmi!

 Pomodoro Ripieno

składniki:

  • 10 małych lub 5 dużych świeżych pomidorów, pokrojonych na pół
  • ¾ szklanki pesto z bazylii
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 szklanka startego sera mozzarella
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • oregano, bazylia, słodka papryka
  • sól i pieprz

przyrządzanie:

Wydłub środki z każdej połówki pomidorów. Usuń nasiona i zbędny sok, ale uważaj – jeśli za mocno przyciśniesz łyżką możesz przerwać skórkę. Pamiętaj, aby zachować odpowiednią grubość miąższu.

Środek pomidora posyp odrobiną soli i pieprzu.

Wypełnij wnętrze każdej połówki dwoma łyżeczkami pesto.

Umieść mozzarella i parmezan na sosie i posyp bułką tartą.

Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 6 minut, aż ser i bułka tarta będą rumiane.

SMACZNEGO!

 

Zobacz też: 9 zdrowotnych korzyści płynących z jedzenia pomidorów!