Czy próbowałaś kiedyś zamienić zwykłe ziemniaki na ich słodką odmianę? Bataty dostarczają o wiele więcej minerałów niż kartofle i równie dobrze sprawdzają się w kuchni. Można je piec, robić z nich zupę, a nawet desery! Zobacz prosty przepis na ostre, pieczone bataty!
składniki:
- 1 kg batatów (słodkie ziemniaki)
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 220°C.
- Ziarna przypraw zmielić w młynku elektrycznym lub moździerzu.
- Dodać oregano, mieloną paprykę, sól.
- Umyć i pokroić bataty na łódeczki.
- Posmarować bataty oliwą z oliwek i posypać mieszanką przypraw.
- Piec przez 20 minut.
- Ostatnie 15-20 minut piec w funkcji grill.