Jakże banalne danie, ale dzięki temu, że podane jest w oryginalny sposób, sprawia, że wyglądana bardzo wyjątkowe danie, przygotowane przez mistrza gotowania. Oto pieczone udka z kurczaka z ziemniakami i pomidorkami cherry.
składniki:
- 2 udka z kurczaka
- kilka pomidorków cherry
- ziemniaki
- oliwa z oliwek
- suszone zioła -> oregano, rozmaryn, bazylia, pietruszka
- świeże zioła do wyboru-> rozmaryn, bazylia, szczypiorek
przyrządzanie:
- udka myję i osuszam.
- w miseczce łącze oliwę z przyprawami. Smaruję nią udka.
- Ziemniaki myję, ale nie obieram ze skórki.
- Pomidorki kroję ostrym nożem w plasterki.
- Limonkę kroję w plastry a następnie w kawałeczki.
- Ziemniaki układam w żaroodpornej formie, dodaję udka z kurczaka, pomidorki.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieke przez 60 minut. W połowie pieczenia zwiększam temperaturę o 20 stopni i piecze przez 10 minut, aż mięso się ładnie przyrumieni.
- posypuję świeżymi ziołami.