Soczysty łosoś otulony w sosie kaparowo- musztardowym to nasza propozycja na wykwintny, smaczny i zdrowy obiad.
składniki:
- filety z łososia
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
- 3 łyżki kaparów
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 150 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
1. Rybę przyprawiamy i nacieramy skórką otartą z cytryny.
2. Pieczemy ją w piekarniku (lub przygotowujemy na parze)
3. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekane kapary. Podsmażamy przez 30 sekund i wlewamy śmietankę.
4. Dodajemy do niej musztardę, koperek i łyżeczkę soku z cytryny. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 5. Gdy zagotuje się od razu wyłączamy ogień i wkładamy łososia. Trzymamy go w sosie przez 1-2 minuty i podajemy.