Pieczony schab z szynka i odrobina sherry to wykwintny pomysł na danie główne, albo przystawkę ma przyjęcie.
składniki:
- 1 kg schabu
- sól, pieprz
- słodka papryka
- 250 g szynki w plastrach
- 2 łyżki oliwy
- 500 g cebuli
- 100 ml sherry
- 250 ml bulionu
przyrządzanie:
- Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką. Połowę plastrów szynki rozłożyć, położyć na nich schab, przykryć resztą szynki. Mięso owinąć bawełniana nicią. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- W rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron.
- Cebulę obrać dodać do mięsa usmażyć na złoto. Mięso podlać sherry i bulionem, piec w piekarniku 60 minut.
- Mięso, cebulę wyjąć odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczenia zagotować, doprawić solą i pieprzem.
- Pieczony schab pokroić na plastry podawać z cebulą i sosem.