Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Pierogi z dynią i jarmużem

Kto nie lubi pierogów? Chyba większość z nas ma swój ulubiony farsz. Dzisiaj podzielimy się z Wami naszym faworytem. Oto pierogi z dynią i jarmużem. Co powiecie?

dumplings

składniki:
Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/8 łyżeczki chili
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • olej roślinny
  • 4 szklanki pokrojonych liści jarmużu / 250 g
  • 2 szklanki purée dyniowego
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • sól i czarny pieprz
  • do podania: podsmażona cebulka lub świeżo zmielony czarny pieprz

przyrządzanie:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi. Kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni przykryć ściereczką i odstawić na bok.
  2. Na dnie patelni rozgrzać olej. Cebulę posiekać w kostkę, dodać do gorącego oleju i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy i smażyć na minimalnym ogniu przez 3 – 4 minuty.
  3. W międzyczasie zagotować dużą ilość wody w czajniku. Odmierzoną kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, następnie dodać 1 szklankę wrzątku wraz ze szczyptą soli i gotować kaszę pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 12 – 15 minut.
  4. Oczyszczony jarmuż przelać wrzątkiem, następnie delikatnie osuszyć i dodać do smażącej się cebulki. Smażyć wszystko razem kolejne 5 minut.
  5. Kiedy kasza jest ugotowana, a cebulka i jarmuż podsmażone przełożyć wszystkie składniki do dużej miski, dodać purée z dyni i krótko zblendować. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką i tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi.
  6. Pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować do wypłynięcia. Następnie odcedzać i podawać od razu z podsmażoną cebulką, lub układać na dużej tacy aby wystygły.

 

SPRAWDŹ PRZEPIS NA : IMBIROWĄ LATTE >>>