Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Pierogi z gęsiną

Proste w wykonaniu i taaakie pyszne! Sprawdź przepis!

Potatoes vareniki in a ceramic bowl. Ukrainian cuisine. Style rustic. selective focus


PRZYGOTOWANIE GĘSI:

  • 1 upieczona gęś, marynata: majeranek, czosnek, sól i jabłka do środka
  • gęś około 3-4 kg (np. marki CEDROB)

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 1 upieczona gęś
  • kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki ugotowane w rosole
  • 1 duża cebula
  • 1 mała łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki smalcu z gęsi
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • ½ kg mąki
  • ½ kostki masła
  • szczypta soli
  • gorąca woda


WYKONANIE:

1) FARSZ

  • Oddzielamy mięso z kaczki i skórki od kości i mielimy maszynką do mięsa wraz
    z ugotowanymi warzywami.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju do zeszklenia.
    Do cebuli dodajemy zmielone mięso i przesmażamy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Dodawajmy majeranku po trochu aby jego smak nie zdominował aromatu gęsi.
  • Farsz pozostawiamy do ostygnięcia, jeżeli jest za suchy, czyli zbyt sypki, a nie kleisty,
    to dodajemy trochę rosołu lub ewentualnie wody.

2) CIASTO

  • Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Zalewamy gorącą wodą i dodajemy roztopione gorące masło.
  • Ciasto wyrabiamy łyżką, a jak przestygnie – ręką.
  • Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

Smacznego!

 

gansepfanne22