Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Pierogi z gęsiną

Proste w wykonaniu i taaakie pyszne! Sprawdź przepis!

Potatoes vareniki in a ceramic bowl. Ukrainian cuisine. Style rustic. selective focus


PRZYGOTOWANIE GĘSI:

  • 1 upieczona gęś, marynata: majeranek, czosnek, sól i jabłka do środka
  • gęś około 3-4 kg (np. marki CEDROB)

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 1 upieczona gęś
  • kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki ugotowane w rosole
  • 1 duża cebula
  • 1 mała łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki smalcu z gęsi
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • ½ kg mąki
  • ½ kostki masła
  • szczypta soli
  • gorąca woda


WYKONANIE:

1) FARSZ

  • Oddzielamy mięso z kaczki i skórki od kości i mielimy maszynką do mięsa wraz
    z ugotowanymi warzywami.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju do zeszklenia.
    Do cebuli dodajemy zmielone mięso i przesmażamy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Dodawajmy majeranku po trochu aby jego smak nie zdominował aromatu gęsi.
  • Farsz pozostawiamy do ostygnięcia, jeżeli jest za suchy, czyli zbyt sypki, a nie kleisty,
    to dodajemy trochę rosołu lub ewentualnie wody.

2) CIASTO

  • Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Zalewamy gorącą wodą i dodajemy roztopione gorące masło.
  • Ciasto wyrabiamy łyżką, a jak przestygnie – ręką.
  • Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

Smacznego!

 

gansepfanne22