Proste w wykonaniu i taaakie pyszne! Sprawdź przepis!
PRZYGOTOWANIE GĘSI:
- 1 upieczona gęś, marynata: majeranek, czosnek, sól i jabłka do środka
 - gęś około 3-4 kg (np. marki CEDROB)
 
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1 upieczona gęś
 - kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki ugotowane w rosole
 - 1 duża cebula
 - 1 mała łyżeczka majeranku
 - 2 łyżki oleju
 - 2 łyżki smalcu z gęsi
 - 1 łyżeczka majeranku
 - sól i pieprz do smaku
 
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- ½ kg mąki
 - ½ kostki masła
 - szczypta soli
 - gorąca woda
 
WYKONANIE:
1) FARSZ
- Oddzielamy mięso z kaczki i skórki od kości i mielimy maszynką do mięsa wraz
z ugotowanymi warzywami. - Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju do zeszklenia.
Do cebuli dodajemy zmielone mięso i przesmażamy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Dodawajmy majeranku po trochu aby jego smak nie zdominował aromatu gęsi. - Farsz pozostawiamy do ostygnięcia, jeżeli jest za suchy, czyli zbyt sypki, a nie kleisty,
to dodajemy trochę rosołu lub ewentualnie wody. 
2) CIASTO
- Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Zalewamy gorącą wodą i dodajemy roztopione gorące masło.
 - Ciasto wyrabiamy łyżką, a jak przestygnie – ręką.
 - Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
 
Smacznego!
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















