Pyszne pierogi z gruszką i śmietaną. Przygotujesz je w identyczny sposób co tradycyjne pierogi z truskawkami.

składniki:
Składniki na ciasto ( 50 pierogów )
- 3,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju
Na farsz
- 5 gruszek
- 2 łyżki cukru
przyrządzanie:
- Umieszczamy wszystko w misce i zagniatamy ciasto.
- Ciasto cienko rozwałkować i wycinać szklanką kółka.
- GRUSZKI obieramy i kroimy zasypujemy cukrem odstawić na 10 minut. Odcedzamy od soku który wypuściły.
- Na następnie nakładać farsz na ciasto i lepić pierogi .
- Gotować w osolonej wodzie jakieś 2- 3minuty.
- Polewamy śmietaną i cukrem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














