Jak urozmaicić tradycyjne pierogi z mięsem? Dodajmy do nich suszonych pomidorów i ziół. Przekonaj się jakie smaczne!
liczba porcji: około 45 sztuk
składniki:
Ciasto:
- 300 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody
- 550 g mąki pszennej (typ 650)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 500 g ugotowanego kurczaka
- 2 duże cebule
- masło klarowane
- 2 płaskie łyżeczki świeżo mielonego, kolorowego pieprzu
- 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1 płaska łyżeczka soli
- 30 g suszonych pomidorów (wiórki)
przyrządzanie:
- Do miski z gorącą wodą wlewamy olej i wsypujemy pół łyżeczki soli (woda powinna być gorąca, ale nie wrząca).
- Do miski dodajemy następnie przesianą mąkę i zagniatamy na gładkie ciasto.
- Ciasto odstawiamy na około 20 minut i przykrywamy je szczelnie folią.
- Mięso kroimy na kawałeczki i mielimy.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na klarowanym maśle.
- Cebulę mieszamy ze zmielonym mięsem, dodajemy wiórki pomidorów i przyprawy.
- Jeśli wydaje Ci się, że farsz jest za suchy warto dodać odrobinę rosołu.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienko i wycinamy kółka.
- Na każdym kółeczku kładziemy małą ilość farszu i zlepiamy pierogi.
- W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i dodajemy odrobinę oliwy (dzięki temu pierogi nie będą się sklejać).
- Pierogi gotujemy we wrzątku, 3 minuty od ich wypłynięcia.
- Podajemy z dowolnym sosem lub z podsmażoną cebulką.