Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Pierogi z mięsem i suszonymi pomidorami

Jak urozmaicić tradycyjne pierogi z mięsem? Dodajmy do nich suszonych pomidorów i ziół. Przekonaj się jakie smaczne!

fried-613642_1280

liczba porcji: około 45 sztuk

składniki:
Ciasto:

  • 300 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody
  • 550 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  Farsz:
  • 500 g ugotowanego kurczaka
  • 2 duże cebule
  • masło klarowane
  • 2 płaskie łyżeczki świeżo mielonego, kolorowego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 30 g suszonych pomidorów (wiórki)

przyrządzanie:

  • Do miski z gorącą wodą wlewamy olej i wsypujemy pół łyżeczki soli (woda powinna być gorąca, ale nie wrząca).
  • Do miski dodajemy następnie przesianą mąkę i zagniatamy na gładkie ciasto.
  • Ciasto odstawiamy na około 20 minut i przykrywamy je szczelnie folią.
  • Mięso kroimy na kawałeczki i mielimy.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na klarowanym maśle.
  • Cebulę mieszamy ze zmielonym mięsem, dodajemy wiórki pomidorów i przyprawy.
  • Jeśli wydaje Ci się, że farsz jest za suchy warto dodać odrobinę rosołu.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienko i wycinamy kółka.
  • Na każdym kółeczku kładziemy małą ilość farszu i zlepiamy pierogi.
  • W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i dodajemy odrobinę oliwy (dzięki temu pierogi nie będą się sklejać).
  • Pierogi gotujemy we wrzątku, 3 minuty od ich wypłynięcia.
  • Podajemy z dowolnym sosem lub z podsmażoną cebulką.

 

Zobacz też przepis na: Risotto z cukinią