Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pierogi z mięsem Jawo z sosem paprykowo – czosnkowym

Pierogi z mięsem to chyba jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań w naszym kraju. Zna je każdy i zapewne nie istnieje tradycyjna polska restauracja, w menu której brakowałoby tego znanego i niezwykle smacznego dania. Niestety, brak czasu, codzienne obowiązki lub po prostu niedostatek umiejętności kulinarnych czasami skutecznie zniechęcają do przygotowywania tego energetycznego dania w domu. 

Niepotrzebnie. Fani tradycyjnej polskiej kuchni nie muszą rezygnować z pierogów. W sklepach znaleźć można wiele mrożonych dań gotowych, warto jednak wybierać te, które wyrabiane są ręcznie, jak np. pierogi firmy Jawo. Wtedy można mieć pewność, że będą one najwyższej jakości, a ich smak przypomni nam dania z kuchni naszych mam i babć.
Klasyczny smak pierogów z mięsem można też wzbogacić odrobiną pikanterii – Jawo proponuje pierogi z mięsem z sosem paprykowo – czosnkowym. Przygotowanie takiego dania zajmuje dosłownie parę chwil, a pierogi z mięsem zyskują w nim zupełnie nowy wymiar. Pierogi z mięsem Jawo z sosem paprykowo – czosnkowym to klasyka w nowym wydaniu i doskonały pomysł nie tylko na codzienne danie, ale też na eleganckie przyjęcia i bankiety.

Do przygotowania dania potrzebne będzie jedno opakowanie pierogów z mięsem Jawo oraz następujące składniki do sosu:
250 ml oliwy z oliwek,
1 doniczka świeżej bazylii,
1/3 papryki czerwonej,
1/3 papryki zielonej,
1/3 papryki żółtej,
10 ząbków czosnku,
Sól do smaku.

Przygotowując sos wystarczy do rozgrzanej oliwy dodać pokrojoną w kostkę paprykę i plasterki czosnku. Całość należy smażyć około 4 minuty. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekane liście bazylii i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Gotowym sosem polać ugotowane pierogi i doskonałe polsko-nowatorskie danie gotowe!