Pierogi z suszoną śliwką, to idealne danie świąteczne. Bardzo proste, bardzo tanie, wymowne i idealnie skomponowane. Zachęcamy do lepienia pierogów całą rodziną!
składniki:
- 300 g mąki ok. 200 ml ciepłej, przegotowanej wody (wodę dolewamy do ciasta stopniowo)
- Farsz: ok. 300-400 g suszonych śliwek, miękkich, bez pestek 1 laska wanilii 1 kawałek kory cynamonu 2 gwiazdki anyżu wody ok 3/4 szklanki (wody musi być tyle, by przykryła śliwki) łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej cukier do smaku: 150-200 g
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















