Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pizza Bolognese – zakochasz się w tej pizzy!

Takiej pizzy nie dostaniesz w żadnej pizzerii! A jej smak cię zaskoczy. Przekonaj się sam/a!

składniki:

  • mąka pszenna ok. 3 szkl.
  • sól 1 łyżeczka
  • letnia woda 1 szkl.
  • drożdże 3 dag
  • cukier 1 łyżeczka
  • mięso mielone 20 dag
  • pieczarki 20 dag
  • cebula 1 duża
  • czosnek 2 ząbki
  • pomidory w puszce 1 puszka
  • sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, słodka czerwona papryka
  • kukurydza 1/ puszki
  • ser żółty 30 dag

przyrządzanie:

Farsz: Cebule i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, krótko przesmażyć. Przełozyć do miseczki. Na tej samej patelni przesmażyć mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem. Wlać sos pomidorowy (pomidory z puszki zmiksowac blenderem na gładki sos, dodać bazylię, tymianek, oregano i słodką paprykę, wymieszac) i gotować aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Dodać pieczarki z cebulą i czosnkie, wymieszać.
Ciasto: drożdże pokruszyć do filiżanki, dodać cukier i mieszać łyżeczką do rozpuszczenia drożdży. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, wodę i rozpuszczone drożdże, wyrobić ręką gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dosypać trochę mąki (nie za duzo, żeby ciasto nie było twarde). Odstawić ciasto na ok. 30 min. aby trochę urosło. Blachę (tą największą, z piekarnika) wysmarować tłuszczem.
Ciasto rozwałkować na stolnicy na prostokąt wielkości blachy, przełożyć na blachę.
Na ciasto wyłożyć farsz, posypać kukurydzą i startym na grubych oczkach serem. Piec ok. 20 min. w temp. 200 stopni.

 

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem