Takiej pizzy nie dostaniesz w żadnej pizzerii! A jej smak cię zaskoczy. Przekonaj się sam/a!
składniki:
- mąka pszenna ok. 3 szkl.
- sól 1 łyżeczka
- letnia woda 1 szkl.
- drożdże 3 dag
- cukier 1 łyżeczka
- mięso mielone 20 dag
- pieczarki 20 dag
- cebula 1 duża
- czosnek 2 ząbki
- pomidory w puszce 1 puszka
- sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, słodka czerwona papryka
- kukurydza 1/ puszki
- ser żółty 30 dag
przyrządzanie:
Farsz: Cebule i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, krótko przesmażyć. Przełozyć do miseczki. Na tej samej patelni przesmażyć mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem. Wlać sos pomidorowy (pomidory z puszki zmiksowac blenderem na gładki sos, dodać bazylię, tymianek, oregano i słodką paprykę, wymieszac) i gotować aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Dodać pieczarki z cebulą i czosnkie, wymieszać.
Ciasto: drożdże pokruszyć do filiżanki, dodać cukier i mieszać łyżeczką do rozpuszczenia drożdży. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, wodę i rozpuszczone drożdże, wyrobić ręką gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dosypać trochę mąki (nie za duzo, żeby ciasto nie było twarde). Odstawić ciasto na ok. 30 min. aby trochę urosło. Blachę (tą największą, z piekarnika) wysmarować tłuszczem.
Ciasto rozwałkować na stolnicy na prostokąt wielkości blachy, przełożyć na blachę.
Na ciasto wyłożyć farsz, posypać kukurydzą i startym na grubych oczkach serem. Piec ok. 20 min. w temp. 200 stopni.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem