Kto w życiu nie jadł pizzy? Chyba nie znam takiej osoby. W większości pizzerii wybór mamy olbrzymi. Na słodko, na słono, na kolorowo, z mięsem, bez mięsa, z warzywami, z owocami… Pizza jest ogromnym polem do popisu nie tylko dla pizzerman’ów, ale i dla każdego z nas! Eksperyment czas zacząć!
Jest wiele metod i sposobów na robienie pizzy. Ja zaprezentuję dzisiaj moją ulubioną formą- pizzę pieczoną na kamieniu. Jest to specjalnie do tego przeznaczony kamień, który pozwala nam w domowych warunkach stworzyć prawdziwą, włoską pizzę. Kamień pochłania wilgoć z pizzy i dzięki temu udaje się osiągnąć chrupkość i równomierne przypieczenie.
Kamień należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 250ºC na około pół godziny. Gotową pizzę kładziemy na kamień specjalną, drewnianą łopatką. Ale wróć! Co znaczy gotowa pizza?
Ciasto na pizzę:
– 0,250 kg mąki pszennej
– 0,250 kg mąki żytniej
– 30g drożdży
– 250ml wody
– 1 łyżeczka cukru
– 3/4 łyżeczki soli
– 2 łyżki oliwy extra vergine
Mieszamy w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Po rozpuszczeniu odstawiamy na około 10 minut. Następnie łączymy mąkę i sól. Dodajemy oliwę oraz drożdże z cukrem. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Posypujemy blat mąką, a następnie formujemy na nim kulę i ugniatamy ciasto. Wyrabiamy je przez około 10 minut, do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto umieszczamy w naoliwionej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 porcji. Z kulek formujemy wałkiem okrągły placek i umieszczamy na nim dowolnie wybrane składniki. Niewykorzystane ciasto spokojnie możemy zamrozić.
Pizzę pieczemy przez około 5-7 minut, w zależności od pożądanej chrupkości. Należy obserwować na ile pizza jest już przypieczona.
Sos do pizzy:
– przecier pomidorowy
– ketchup
– cebula
– pieczarki
– oliwa
– przyprawy: oregano, czosnek, sól, pieprz
Cebulę i pieczarki przysmażamy na oliwie. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Ilość przypraw zależy od naszych upodobań. Kładziemy sos na uformowany placek.
Farsz do pizzy (propozycja pizzy Cztery sery):
– sery: żółty, camembert, mozzarella, ser typu lazur
– oliwki: zielone i czarne
– świeża bazylia do przystrojenia
Składniki w dowolnej formie układamy na sosie. Należy jednak pamiętać, aby ich ilość dostosować do grubości ciasta. Pamiętajmy, aby nie przedobrzyć, bo jeżeli ciasto jest bardzo cienkie może po prostu nie unieść naszej wyobraźni 😉
Smacznego!