Placek drożdżowy na szybko, dla zapracowanych mam! Nie odbiega smakiem, ani wyglądem od pracochłonnej drożdżówki twojej teściowej! Polecamy!
składniki:
CIASTO:
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- pół szklanki mleka
- 4 jajka
- szklanka rodzynek
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg dowolnych owoców
- cukier puder do posypania ciasta
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła lub margaryny
- 2 łyżki oleju
przyrządzanie:
- Ciasto: Podane składniki włóż do większej miski, dokładnie wymieszaj ręką. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę, w ciepłe miejsce.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę: wymieszaj wszystkie składniki, zagnieść ciasto, włóż na chwilę do zamrażarki.
- Ciasto przełóż do dużej blachy.
- Na cieście drożdżowym ułóż owoce, posyp pokruszoną w rękach kruszonką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 45 minut.
- Po wystudzeniu posyp pudrem.