Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Placek drożdżowy dla leniwych

Placek drożdżowy na szybko, dla zapracowanych mam! Nie odbiega smakiem, ani wyglądem od pracochłonnej drożdżówki twojej teściowej! Polecamy!   

składniki:
CIASTO:

  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • pół szklanki mleka
  • 4 jajka
  • szklanka rodzynek
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg dowolnych owoców
  • cukier puder do posypania ciasta
KRUSZONKA:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła lub margaryny
  • 2 łyżki oleju

przyrządzanie:

  • Ciasto: Podane składniki włóż do większej miski, dokładnie wymieszaj ręką. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę, w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę: wymieszaj wszystkie składniki, zagnieść ciasto, włóż na chwilę do zamrażarki.
  • Ciasto przełóż do dużej blachy.
  • Na cieście drożdżowym ułóż owoce, posyp pokruszoną w rękach kruszonką.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 45 minut.
  • Po wystudzeniu posyp pudrem.