Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Placek drożdżowy ze śliwkami i brzoskwiniami

Placek drożdżowy ze śliwkami i brzoskwiniami. Sprawdzony przepis. Możesz dodać inne owoce.   

składniki:

  • 500 g śliwek
  • 2 brzoskwinie
  • 4 łyżki cukru
  • 60 ml wody
  • 210 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 g masła
  • 1 jajo
  • 450 g mąki pszennej
  • na kruszonkę> 50 g mąki, 25 g cukru, 25 g zimnego masła, szczypta soli

przyrządzanie:

  • Składniki kruszonki łączymy ze sobą
  • Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy trochę letniego mleka i odstawiamy na 10 minut
  • Jajo ucieramy z cukrem, mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozczyn z drożdży, mleko, jajko, roztopione masło
  • Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • W międzyczasie myjemy owoce, przekrawamy na pół, usuwamy pestki
  • Brzoskwinie dzielimy na mniejsze części
  • Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Na wierzchu układamy śliwki, a pomiędzy nimi kawałki brzoskwini
  • Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
  • Kiedy podwoi swoją objętość posypujemy kruszonką, wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni