Placek drożdżowy ze śliwkami i brzoskwiniami. Sprawdzony przepis. Możesz dodać inne owoce.
składniki:
- 500 g śliwek
- 2 brzoskwinie
- 4 łyżki cukru
- 60 ml wody
- 210 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 80 g masła
- 1 jajo
- 450 g mąki pszennej
- na kruszonkę> 50 g mąki, 25 g cukru, 25 g zimnego masła, szczypta soli
przyrządzanie:
- Składniki kruszonki łączymy ze sobą
- Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy trochę letniego mleka i odstawiamy na 10 minut
- Jajo ucieramy z cukrem, mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozczyn z drożdży, mleko, jajko, roztopione masło
- Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
- W międzyczasie myjemy owoce, przekrawamy na pół, usuwamy pestki
- Brzoskwinie dzielimy na mniejsze części
- Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- Na wierzchu układamy śliwki, a pomiędzy nimi kawałki brzoskwini
- Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
- Kiedy podwoi swoją objętość posypujemy kruszonką, wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni