Hiszpanie uwielbiają tapas, czyli niewielkie przekąski, które zajadają zazwyczaj w barach. Patats bravas to jeden z przykładów takich przystawek. Szybko się je robi i są naprawdę przepyszne!
składniki:
500 g ziemniaków
oliwa z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka: papryki ostrej, słodkiej i kminku
przyrządzanie:
Myjemy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Ugotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę.
Rozgrzewamy oliwę na patelni,na którą wrzucamy pokrojone ziemniaki.
Przygotowujemy pastę: koncentrat, przyprawy i czosnek mieszamy. Taką pastę dodajemy do ziemniaków.
Smażymy ziemniaki od czasu do czasu je mieszając. Smażymy do momentu, jak ziemniaki będą gorące, a pasta zarumieniona.
ZOBACZ TEŻ: KURCZAK Z CHILI I ROZMARYNEM