Jeżeli szukasz prostego acz efektywnego deseru, to ta propozycja będzie dla Ciebie idealna. Czas jej przygotowania to jedynie 15 minut, a gwarantujemy, że będzie ona ozdobą Twojego stołu. Ponadto szeroka gama owoców czyni ten deser zdrowym i lekkim. Przepis poleca Tomek Woźniak.
czas: 15 min
liczba porcji: 4
składniki:
- 400 ml schłodzonej śmietany 12%
- 4 łyżki sera mascarpone
- 200 g gotowej bezy
- 200 g poziomek
- 100 g jeżyn
- 100 g truskawek
- 1 źdźbło trawy żubrowej
- 1 łodyga tymianku cytrynowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
przyrządzanie:
Wymieszaj śmietanę z serem mascarpone, aby uzyskać jednolity krem. Dodaj połowę pokruszonych bez i ponownie wymieszaj. Przełóż krem do niskiego naczynia lub na duży talerz, posyp pozostałą częścią bezy. Rozgnieć połowę owoców widelcem, wymieszaj z 1 łyżką cukru pudru oraz octem balsamicznym i zmiksowaną na pył trawą żubrową. Polej owocami bezę, posyp pozostałą częścią owoców, posiekanym tymiankiem i uprażonymi płatkami migdałowymi i… gotowe!
Smacznego!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














