QUICHE ZE SZPINAKIEM
• czas przygotowania, 40 min.; 1 porcja = 650 kcal
• składniki na 4 porcje: Szpinak liście Hortex – 1 opak., ciasto francuskie (świeże lub rozmrożone), 270g sera feta, ½ szklanki śmietany 30%, 2 jajka, 2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz
• sposób przygotowania: Szpinak usmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Całość pozostaw do ostygnięcia. Formę do tarty posmaruj oliwą i wyłóż nią ciasto. Nakłuj widelcem ciasto, wyłóż masę szpinakową, a na wierzchu ułóż plastry sera. Jajka wymieszaj ze śmietaną i polej tartę. Piecz 30 min w temp. 200˚C. Podawaj na ciepło lub zimno.
BRUKSELKA Z KURCZAKIEM PO PROWANSALSKU
• czas przygotowania, 30 min.; 1 porcja = 210 kcal
• składniki na 3 porcje: Brukselka Hortex – 1 opak., 1 puszka pomidorów , 2 ząbki czosnku , 1 cebula, 20 dkg wędzonego kurczaka, 2 łyżki ziół prowansalskich, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, ostra papryka, zielona pietruszka do przybrania
• Sposób przygotowania: Brukselkę gotuj w osolonym wrzątku przez 5 min. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i cebulę. Smaż 2 min. Dodaj pokrojone pomidory. Duś na małym ogniu 10 min. Przypraw solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodaj brukselkę i pokrojonego kurczaka. Duś jeszcze 5 min., aż smaki się połączą. Posyp zieloną pietruszką. Podawaj z ryżem lub pieczywem.
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
• czas przygotowania, 25 min.; 1 porcja = 470 kcal
• składniki na 2 porcje: Groszek Zielony Hortex – 1 opak., serek topiony kremowy, 3 łyżki sosu sojowego, groszek ptysiowy, sól
• sposób przygotowania: Ugotuj groszek w 0,5l. osolonej wody. Po ugotowaniu dodaj serek i zmiksuj. Dopraw do smaku sosem sojowym. Podawaj na gorąco z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Opcjonalnie z kostkami chrupiącego boczku.
SAŁATKA BROKUŁOWA Z SELEREM NACIOWYM I ORZECHAMI
• czas przygotowania – 20 min.; 1 porcja = 245kcal
• składniki: Brokuły różyczki Hortex – 1 opak., 4 łodygi selera naciowego, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu, garść dowolnych orzechów, 2-3 ząbki czosnku
• SOS: 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, ½ łyżeczki cukru lub łyżka miodu, sól, pieprz
• sposób przygotowania: Brokuły ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą, aby zachowały intensywny zielony kolor. W dużej salaterce połącz wszystkie składniki sosu – mieszaj aż do uzyskania gęstej i aksamitnej konsystencji. Dodaj marynowany pieprz, wyciśnięty czosnek, pokrojony na cienkie plasterki seler oraz zimne brokuły. Wymieszaj i posyp orzechami.
BRUSCHETTA Z ZIELONĄ FASOLKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
• czas przygotowania – 20 min.; 1 porcja = 186 kcal
• składniki na 4 porcje: fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opak., ½ słoika suszonych pomidorów w oliwie, bazylia, 2 łyżeczki octu balsamicznego, sól, pieprz, czosnek, grzanki z pieczywa ciabatta
• sposób przygotowania: Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź i wystudź. Pomidorki pokrój w cienkie paski. Ugotowaną fasolkę wymieszaj z pomidorami, dodaj 2 łyżki oliwy spod pomidorów oraz 2 łyżki octu. Ułóż na grzankach. Dopraw i udekoruj bazylią.