Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Proste buły serowe ze skórką cytrynową

Bułki drożdżowe z serem to dobra alternatywa dla sklepowych ciastek. Wykonanie jest banalne i zanim się obejrzysz ciepłe bułeczki znikną z talerza!

drozdzowka-z-serem-1-105g

składniki:

  • zaczyn drożdżowy:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • ciasto:
  • 80 g masła niesolonego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • 280 g twarogu śmietankowego
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • skórka z otartej dużej cytryny
  • garść suszonej żurawiny
  • do pieczenia:
  • 1 małe jajko "zerówka"
  • 1 łyżka mleka

przyrządzanie:

  • Mleko z łyżeczką cukru wlewamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by drożdże mogły wyrosnąć.
  • Masło roztapiamy w rondlu, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i esencję waniliową, zostawiamy do przestygnięcia.Jajka ubijamy w misce trzepaczką.
  • Do dużej miski przesiewamy 260 g mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy oraz masło z mlekiem, mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy wszystko dokładnie jeszcze raz i dosypujemy resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, napowietrzając je dokładnie, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 10 równych części i formujemy w kule, które układamy na wyłożonych papierem blachach, zachowując spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Twarożek mieszamy z cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. W wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki robimy wgłębienia, wkładamy w nie łyżeczką masę serową. Smarujemy każdą rozkłóconym jajkiem z mlekiem i ewentualnie cukrem pudrem.
  • Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy bułeczki przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor (jeśli przypiekają się zbyt szybko, nakrywamy je folią aluminiową).

PRZEPIS NA : AROMATYCZNY GULASZ Z JAGNIĘCINY >>>