Wydaje ci się, że samodzielne przygotowanie ciasta marchewkowego jest niezwykle skomplikowane i czasochłonne? Nic bardziej mylnego. Oto nasz ulubiony przepis na prostą i szybką wersję tego deseru!
składniki:
- 5 jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki marchewki startej na tarce
- 100 g serka śmietankowego
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
- Jajka zmiksować z cukrem, cynamonem, sodą i proszkiem. Cały czas miksując, dodawać olej i przesianą mąkę. Ciasto połączyć z marchewką i wyłożyć do przygotowanej foremki.
- Piec przez 45 minut.
- Wszystkie składniki na polewę stopić w rondelku w kąpieli wodnej. Gdyby składniki nie chciały się połączyć na jednolitą masę, można zmiksować na gładko, a następnie podgrzać i rozprowadzić na cieście.