Trochę inna wersja popularnego deseru tiramisu - bez dodatku jajek. Równie pyszna wersja dla tych, którzy nie mogą lub się obawiają jedzenia surowych jajek.
składniki:
- 200 g biszkoptów mogą być okrągłe lub połamane podłużne (jeśli mamy zamiar podać deser w szklaneczkach)
- 500 g śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- podwójne espresso (może być mocna rozpuszczalna kawa)
- łyżka amaretto (opcjonalnie)
- ciemne gorzkie kakao
- owoce i listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)
przyrządzanie:
- Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywny krem.
- Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy – uważając, aby nie przebić śmietany.
- Biszkopty moczymy z obu stron w przestudzonej kawie (z dodatkiem amaretto). Ważne, aby ich nie wrzucać do płynu, tylko w miarę szybko w nim obtoczyć, zanim biszkopty staną się miękkie.
- Gotowe biszkopty układamy dokładnie na dnie naczynia, w którym będziemy podawać deser.
- Na biszkopty nakładamy przygotowany wcześniej krem i posypujemy gorzkim kakao.
- Można dodatkowo przełożyć krem kolejną warstwą namoczonych biszkoptów i ponownie zalać kremem.
- Miseczki wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Można delikatnie przykryć folią aluminiową, aby deser nie wchłonął zapachów z lodówki.
- Przed podaniem posypujemy ponownie kakao.
- Można udekorować owocami, orzechami i listkami mięty.