Doskonały chleb wiejski, który bardzo łatwo upiec. Jeżeli jeszcze nie piekłeś chleba, to ten przepis jest dla Ciebie! Sprawdź koniecznie!
składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 300 ml wody
- 1 łyżka soli
- mąka do posypania
przyrządzanie:
- Mąkę, drożdże, masło, sól, oliwę z oliwek mieszamy ze sobą.
- Następnie stopniowo dodajemy wodę.
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Po tym czasie formujemy kulę i nacinamy znak X. Posypujemy mąką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
- Chleb pieczemy około 40 minut.