Bób to roślina bardzo bogata w składniki odżywcze, nie zawiera cholesterolu. Sezon na bób nie trwa zbyt długo, dlatego proponujemy go jak najbardziej wykorzystać, oto przepis na sałatkę z bobem.
składniki:
przyrządzanie:
Zacznij od porządnego wypłukania zieleniny- szpinaku czy rukoli. Osusz je na ręczniku papierowym. Teraz przejdź do ugotowania bobu, trwa to około 20 minut od momentu wypłynięcia bobu na górę.
Po ugotowaniu odcedź na sitku, po wystygnięciu usuń skórki.
Ser pokrój w kostkę. taka jaką lubisz najbardziej. Przyszykuj sobie miskę, w której masz zamiar podać sałatkę.
Umieść w niej- szpinak lub rukolę podartą w rękach na mniejsze kawałki, bób, ser, przypraw solą i pieprzem, skrop limonką.
Boczek pokrój na mniejsze kawałki, podsmaż. Tłuszczem i skwarkami polej sałatkę. Gotowe! Sałatka jest pyszna i cieszy oko!