Jak przygotować ziemniaki, by zrobić najlepsze domowe frytki? Oto nasz sprawdzony sposób!
składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- olej rzepakowego
- sól
- zioła prowansalskie
przyrządzanie:
1. Myjemy ziemniaki, ale nie obieramy ich ze skórki.
2. Im frytki grubsze, tym lepsze – kroimy bulwy na dosyć grube słupki.
3. Gotujemy je chwile we wrzącej osolonej wodzie. Potem wyjmujemy i suszymy na ściereczce.
4. Rozgrzewamy olej i smażymy.
5. Wyjmujemy za pomocą cedzakowej łyżki i posypujemy przyprawami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














