Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Quesadillas z wołowiną i serem

Serowe quesadilla z wołowiną to nasza propozycja na sobotni obiad. Jest pikantnie, serowo i bardzo meksykańsko. 

składniki:

  • oliwa z oliwek
  • - 1 średnia czerwona cebula
  • - 500g mielonej wołowiny
  • - 2 średnie drobno pokrojone papryki
  • - 1 świeża drobno posiekana papryczka chili
  • - ząbki czosnku
  • - świeża kolendra – liście
  • - kukurydza z puszki
  • - przyprawy – sól, pieprz, chili, papryka słodka
  • - 8 placków tortilli
  • - sera żółtego

przyrządzanie:

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Blanszujemy cebulę, dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, ok. 10 min.  aż się przyrumieni  i zrobi „sypkie”.  Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chili oraz  kukurydzę – mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, odrobiną pieprzu, słodka papryką i chili – danie ma być aromatyczne i ostre w smaku.

Na koniec wyciskamy czosnek, mieszamy i  ściągamy z ognia. Czosnek zawsze dodaję na sam koniec, często już po ściągnięciu potrawy z ognia. Jest on wtedy bardziej aromatyczny i wyrazisty.

Całość obficie posypujemy kolendrą i raz jeszcze mieszamy.

Połowę placków tortilli układamy na blasze, posypujemy częścią sera, równomiernie wykładamy na nie przygotowane mięso i raz jeszcze posypujemy serem. Przykrywamy reszta tortilli. Z wierzchu tortille możemy delikatnie posmarować oliwą – ładnie się zrumienią lub posypać serem.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. i pieczemy quesadillas aż się przyrumienią, a ser stopi.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem