Serowe quesadilla z wołowiną to nasza propozycja na sobotni obiad. Jest pikantnie, serowo i bardzo meksykańsko.
składniki:
- oliwa z oliwek
- - 1 średnia czerwona cebula
- - 500g mielonej wołowiny
- - 2 średnie drobno pokrojone papryki
- - 1 świeża drobno posiekana papryczka chili
- - ząbki czosnku
- - świeża kolendra – liście
- - kukurydza z puszki
- - przyprawy – sól, pieprz, chili, papryka słodka
- - 8 placków tortilli
- - sera żółtego
przyrządzanie:
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Blanszujemy cebulę, dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, ok. 10 min. aż się przyrumieni i zrobi „sypkie”. Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chili oraz kukurydzę – mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, odrobiną pieprzu, słodka papryką i chili – danie ma być aromatyczne i ostre w smaku.
Na koniec wyciskamy czosnek, mieszamy i ściągamy z ognia. Czosnek zawsze dodaję na sam koniec, często już po ściągnięciu potrawy z ognia. Jest on wtedy bardziej aromatyczny i wyrazisty.
Całość obficie posypujemy kolendrą i raz jeszcze mieszamy.
Połowę placków tortilli układamy na blasze, posypujemy częścią sera, równomiernie wykładamy na nie przygotowane mięso i raz jeszcze posypujemy serem. Przykrywamy reszta tortilli. Z wierzchu tortille możemy delikatnie posmarować oliwą – ładnie się zrumienią lub posypać serem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. i pieczemy quesadillas aż się przyrumienią, a ser stopi.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem